Kategorier
Allmänt

Ska du handleda någon som övningskör?

Du som sitter bredvid någon som övningskör privat måste ändå ha genomgått en handledarkurs. Efter avklarad kurs är du godkänd som handledare och ditt tillstånd sträcker sig över fem år.

Som förälder hinner ens son eller dotter knappt fylla 16 år innan du får höra tjatandet om att du ska ta ut hen och övningsköra på Stockholms vägar. Det är klart att ditt barn ska få övningsköra och ta körkort. Det är ett naturligt steg för en ungdom och ett mål på vägen i att bli en självständig vuxen. Däremot är du fel ute om du tror att det bara är för er två att sätta er i bilen och börja. Bara för att du själv har körkort gör det dig inte till en regelrätt handledare åt ditt barn. Dock är det ganska enkelt för dig att bli genom att gå en handledarkurs. På en handledarkurs får du lära dig allt du behöver för att bli en trygg och säker handledare för den som övningskör privat.

Fem år att förvalta kunskapen

När du har genomgått handledarkursen är tillståndet giltigt fem år från den dag du blev godkänd. Det bör räcka gott och väl för att lära din son eller dotter allt du kan om vad det innebär att köra bil. Och har du inte lyckats efter fem år är det bara att gå en handledarkurs i Stockholm igen för att fräscha upp dina kunskaper. Det kan trots allt finnas fler barn i familjen som också vill ta körkort.