Kategorier
Hälsa

Även som vuxen är det viktigt att ibland besöka en tandhygienist

Har man återkommande problem med tandhälsan och munhygienen kan det vara bra att regelbundet gå till en tandhygienist. Men som vuxen är det viktigt att man även går för att ta bort tandsten.

Tandsten är vanligt och förekommer hos de flesta vuxna mer eller mindre. Det bildas när bakterier som fastnat på tänderna kommer i kontakt med saliv. Ofta sätter det sig på insidan av framtänderna i den nedre käken men kan även förekomma vid kindtänderna i den övre käken. Eftersom tandsten kan leda till tandlossning är det viktigt att man som vuxen går regelbundet till en tandhygienist för att rengöra tänderna och kontrollera tandhälsan. Genom att regelbundet borsta tänderna två gånger om dagen och även dagligen använda tandtråd kan man minimera förekomsten av tandstenen. Att regelbundet kontrollera sina tänder hos en tandhygienist gör också att man kan undvika andra framtida problem som karies och missfärgningar.

Har man implantat är det ännu viktigare med en god munhygien

Har man genomgått en behandling med implantat för att ersätta förlorade tänder är det jätteviktigt att man regelbundet går till en tandhygienist. Detta för att säkerställa att munhygienen är tillräcklig så att man inte drabbas av tandköttsinflammationer. Samlas det bakterier runt implantaten kan detta nämligen leda till att själva tandbenet försvagas och implantaten lossnar. En tandhygienist kan kontrollera så att tänderna är rätt rengjorda och även ge bra tips om olika hjälpmedel som exempelvis speciella vinklade små borstar och annat som underlättar munhygienen.