Kategorier
Allmänt

Hemstädning under småbarnsåren gör skillnad

Småbarnsåren är underbara. Att få privilegiet att se hur en människa utvecklas och bli en egen person är något alldeles fantastiskt. Barn tar stora steg nästan varje dag och som förälder kan man se hur barnet börjar, krypa, gå, prata, äta själv och skaffa sig en helt egen vilja och personlighet. Det senare på gott och ont. 

Småbarnsåren är intensiva och barn hamnar i olika utvecklingsfaser där de trotsar och tänjer på gränser. Att klä på en tvååring en overall under en iskall januarimorgon samtidigt som man har en tid att passa är ingen dans på rosor. Särskilt inte om det dessutom finns ett syskon med i bilden som kanske hellre vill leka än att åka på förskolan. 

Det kan vara stressande, det kan vara frustrerande och det kan leda till bråk och konflikter som sprider sig inom hushållet. Det finns en anledning till varför många skilsmässor sker just under dessa år – eller i anslutning till att småbarnsåren i fråga tagit slut. 

Stress, press och tärande konflikter 

Allt påverkar relationen. Många har svårt att underhålla kärlek då frustrationen tar överhanden. Varför är det inte diskat? Hur jobbigt kan det vara att tvätta? Varför har ingen städat på barnen rum? 

All tid går, till synes, åt till att plocka undan och hålla efter. Till detta så ska man även handla, laga mat, vara med barnen vid lekar och därutöver också underhålla en relation, hinna träna och samtidigt också få tid att vårda sociala kontakter. Och: arbeta – så klart. Ett dygn har 24 timmar. De flesta småbarnsföräldrar hade förmodligen önskat, minst, det dubbla. 

Hemstädning ger luckor i schemat 

Det går att skapa luckor i schemat och där man som förälder får tid över till både varandra, sina barn och till annat. Idag dessutom till väldigt bra priser. I och med att Rut-avdraget finns möjligt att använda så kan man dra av 50% av den totala kostnaden för hushållsnära tjänster. 

Detta innebär, som förslag, att man som småbarnsförälder anlitar en städfirma och låter denna städa hemmet under någon dag i veckan eller månaden. Det gör skillnad. Vet man att man varje fredag kan öppna dörren och mötas av ett rent, fräscht hem så kommer också lugnet inför helgen att infinna sig. Man blir avstressad och det skapar en mer harmonisk situation. 

Hemstädning kan göra en enorm skillnad under just dessa intensiva år. De varar inte för evigt och den hemstädning man väljer går att justera efter de egna behoven. Det handlar om en investering i den egna familjen.